Zdrowie i Uroda

Darmowe artykuły do przedruku

Zdrowa i smaczna kuchnia azjatycka

kuchnie Wrocław

Azja to największy i najbardziej różnorodny z kontynentów. Od wieków dominującą rolę w regionie odgrywają  tradycje kulinarne największych państw, a więc Chin, Japonii, Korei czy Wietnamu. Mimo całej złożoności można dopatrzyć się cech wspólnych dla kuchni azjatyckiej.

Do najważniejszej  z nich należy zwyczaj przygotowywania potraw na woku. Jest to naczynie o średnicy około 40 centymetrów, wyposażone w jedną lub dwie rączki, w zależności od regionu. Azjaci równie chętnie przygotowują swoje potrawy na parze, istnieje również zwyczaj smażenia w głębokim oleju.
Kuchnię azjatycka łączy również używanie podobnych składników, takich jak ryż i makaron, zamiłowanie do sosu sojowego i specyficznych przypraw. Na kontraście smaków i zapachów zbudowana jest idea pięciu smaków: kwaśnego, słodkiego, słonego, gorzkiego i ostrego, wywodząca się z Chin i popularna w Korei.

Kuchnia japońska

W tradycji japońskiej najistotniejsza jest zasada jednego smaku potraw. Oznacza ona, że smaki nie mogą się mieszać, tak jak ma to miejsce w kuchni chińskiej. Dania podawane są więc w oddzielnych, małych miseczkach, przyprawiane niewielką ilością ziół podkreślających walory potrawy.   Bardzo popularne w Japonii jest spożywanie surowych ryb i owoców morza, zaś za najbardziej charakterystyczne w tej tradycji kulinarnej jest sięganie po wodorosty i algi. Są one źródłem wielu cennych pierwiastków i witamin, co ma znaczenie w kontekście dość wysokich cen owoców w kraju Kwitnącej Wiśni.

Sushi to z pewnością najbardziej znana na świecie japońska potrawa. Zazwyczaj powstaje na bazie ryżu i surowych ryb, a także wodorostów i warzyw, przyprawianych octem.

Kuchnia koreańska

Kuchnia Koreańska jest konsekwencją przenikania się wpływów kultury chińskiej i japońskiej. Ze względu na położenie geograficzne Korei, tu również chętnie sięga się po owoce morza i ryby.  Koreańczycy unikają tłustych sosów, chleba czy sera, jest więc to menu sprzyjające zachowaniu prawidłowej wagi ciała. Znana z tradycji chińskiej zasad pięciu smaków obecna jest również tutaj.  Ostre i słone smaki łączą się w potrawach, poprzez paprykę chili, czosnek i cebulę z jednej strony i sos sojowy, sezamowy, ocet czy imbir z drugiej. Charakterystycznymi potrawami kuchni koreańskiej jest wieprzowina marynowana w sosie sojowym, ryż i makaron ryżowy oraz surowe ryby.

Kuchnie Wrocław krajów Azjatyckich cieszą się opinią smacznych i jednocześnie zdrowych. Ze względu na duży udział w diecie ryb, owoców morza, warzyw i ziół pozostają w zgodzie z zaleceniami współczesnej dietetyki. Przy tym wszystkim są to najstarsze tradycje kulinarne świata.

There are no comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *