Zdrowie i Uroda

Darmowe artykuły do przedruku

Zalety czosnku

Różne zalety zdrowotne czosnku i własności uzdrawiające są od dawna znane i szeroko używane w medycynie (fitoterapia). Jest on uznany przez wielu za ziołowy „cudowny lek”. Zapobiega przed grypą, czosnek używany też jest do usuwania wyprysków trądzikowych, istnieją również badania, że może on pomóc w obniżaniu ilości złego cholesterolu. Może także być dobrym rozwiązaniem jako naturalny środek na owady. Duża ilość osób nie lubi smaku surowego czosnku i wolą przyjmować suplementy w których składzie jest czosnek. Takie kapsułki mają tę zaletę, iż nie powodują brzydkiego zapachu z ust.

Jest mnóstwo faktów dotyczących czosnku, dużo z nich zostało potwierdzonych przez dane naukowe.nieświeży oddech
Czosnek składa się z dwóch ważnych składników, które powodują leczenie.Są nimi: allicyna i siarczki diallilo. Czosnek to związki siarki, im mocniejszy smak ma czosnek tym więcej zawartości siarki a co za tym idzie więcej możliwości leczniczych. Współczesna medycyna wykazała, że czosnek jest doskonałym naturalnym antybiotykiem. Wstrzymuje rozwój bakterii. Czosnek zawiera również mnóstwo przeciwutleniaczy. Pomagają one chronić nasze cialo przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Niektóre badania sugerują, że czosnek może zapobiegać dolegliwościom sercowym. Może wyleczyć miażdżyce (stwardnienie tętnic). Czosnek również naturalnym suplementem diety przeciwzakrzepowym, działa jako rozcieńczalnik krwi, co może pomóc w profilaktyce ataków serca jak i również udarów mózgu.

Czosnek pomaga w profilaktyce przeziębieniom. W jednym z eksperymentów, badani przyjmowali kapsułki z czosnkiem albo placebo w okresie 12 tygodni w czasie największych zachorowań . Ci, którzy nie jedli czosnku chorowali częściej. Plus, gdy chorzy, przyjmowali czosnek ich objawy szybciej ustępowały.

Czosnek może wzmocnić odporność organizmu. Dzięki czemu zwalcza raka. Dane z badań wykazują, że badani, którzy spożywają codziennie czosnek, są mniej narażeni na rozwój nowotworów, szczególnie raka żołądka. Naukowcy, stwierdzili iż czosnek zmniejsza o 30% ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Czosnek niszczy glisty, (Ascaris lumbricoides), który jest najpopularniejszym rodzajem pasożyta jelit. Pasożyty są bardzo trudne do zdiagnozowania, więc warto profilaktycznie jeść czosnek. Liczne badania donoszą, że czosnek stosowany na skórę leczy grzybicę.

Czosnek jest rośliną która kwitnie przez wile lat, pochodząca z Azji Środkowej, a dziś jest uprawiany wszędzie na. Może urosnąć na 2 metry wysokości i wyżej. Do leczenia używana jest główka- owoc czosnku. Taka główka jest złożona z 4 – 20 ząbków. Jeden z ząbków ma wagę około 1 gram. W składzie chemicznym czosnek posiada gazowe związki siarkowe i bakteriobójcze, olejki wonne, błonnik, cukry, rozpadowe związki siarkowe, czyli alliina i skordynina A i B. Co więcej czosnek posiada w swoim składzie flawonoidy, witaminy z grupy B, cynk organiczny i sole mineralne, a wśród nich związki fosforu, wapń, selen, żelazo i magnez oraz bardzo małe ilości uranu. Czosnkowe liście zawierają prowitaminę A, witaminy B1, PP i C.

W dzisiejszych czasach można wybrać dużo form czosnku używanego do leczenia i profilaktyki chorób.
Od rośliny, poprzez suplementy diety, suszony czosnek, liofilizowane, olej czosnkowy i ekstrakty z czosnku.
Nie wszystkie suplementy mają w składzie tyle samo składników aktywnych. Ważne jest aby sprawdzać etykiety na opakowaniach. Jednakże aby zyskać jak najlepsze korzyści, dobrze jest spożywać surowy czosnek.

There are no comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *