Zdrowie i Uroda

Darmowe artykuły do przedruku

Jak samodzielnie zrobić kosmetyki

Z badań wynika, ze statystyczny użytkownik kosmetyków codziennie nakłada na swoją skórę około 120 różnych substancji chemicznych. Wiele składników kosmetycznych przenika przez skórę i wpływa na pracę organizmu, inne kumulują się w narządach, jeszcze inne podrażniają. Dlatego też od kilku lat, podobnie jak w przypadku sposobu odżywiania, obserwuje się zwrot konsumentów ku temu co naturalne.

Coraz popularniejsze stają się kosmetyki naturalne, kosmetyki organiczne lub biokosmetyki, a co się z tym wiąże sklepy kosmetyczne specjalizujące się w sprzedaży naturalnych kosmetyków. Na polskim rynku powstało również kilka sklepów oferujących półprodukty do własnoręcznego wykonania kosmetyków i niezbędne do tego sprzęty takie jak miarki, pipetki, słoiczki i inne. Na ich stronach internetowych często można znaleźć mnóstwo przepisów do samodzielnego wykonania.

Konsumenci wracają do tradycyjnych receptur i często korzystają z zasobów lodówki czy spiżarni, nierzadko wykorzystując tradycyjne „babcine” receptury. Okazuje się, że oliwa z oliwek (koniecznie z pierwszego tłoczenia) może być doskonałym balsamem do ciała i serum pod oczy, a olejki eteryczne mogą dodać każdemu naturalnemu kosmetykowi niepowtarzalnego aromatu.

Rozkwitają naturalne metody pielęgnacji takie jak np. aromaterapia czy hydroterapia często połączeniu z masażem. Należy jednak pamiętać, że składniki naturalne mogą również uczulać. Dlatego przed wykonaniem każdego kosmetyku, należy zasięgnąć wiedzy o przeciwwskazaniach do stosowania składników, z którego będzie on wykonany.

Kosmetyki naturalne są tanie, często ich sporządzenie nie wymaga wiele wysiłku np. odżywcza maseczka ze zmiażdżonych truskawek zmieszanych ze śmietaną. Ich wykonanie daje również wiele satysfakcji. Należy jednak pamiętać o tym, że z wyjątkiem olejów, które należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, większość kosmetyków naturalnych ma bardzo krótki okres przydatności do użytku (najczęściej 2-3 dni, a maksymalnie 7 dni) i należy je przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce.

There are no comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *