Zdrowie i Uroda

Darmowe artykuły do przedruku

Witaminowa moc winogron

Witaminowa moc winogronDostarczanie organizmowi odpowiednich składników mineralnych i witamin jest niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania. Każde z warzyw i owoców posiada danych składników mniej lub więcej. Do owoców o dużej wartości odżywczej zaliczyć można bez wątpienia winogrona - łatwiej chyba wymienić witaminy, których winogrona nie mają. Zalety tych owoców znane już były choćby w starożytnym Rzymie.

Głównym walorem winogron jest zawarta w nich duża ilość potasu, a jak wiadomo pierwiastek ten dobrze wpływa na układ krążenia, poprawia się przez to natlenienie krwi, co powoduje lepszą pracę serca i mózgu. Reguluje też ciśnienie tętnicze i działa moczopędnie, i żółciopędnie, a dzięki temu organizm łatwiej oczyszcza się z toksyn. Winogrona polecane są osobom ze schorzeniami nerek, ponieważ zawierają mało białka i soli. Różne źródła mówią, że są one mniej lub bardziej kaloryczne, ale na pewno zawierają dużo cukru, więc należy uważać z ich jedzeniem, jeśli jesteśmy np. diabetykiem.

Ze względu właśnie na potas, cukier, magnez, wapń i żelazo mogą by świetną przekąską dla sportowców lub dla osób w trakcie wzmożonego wysiłku fizycznego i kobiet w ciąży. Zawarte w winogronach witaminy z grupy B polepszają samopoczucie i koncentrację. Kolejnym wielkim walorem winogron jest to, że poprawiają perystaltykę jelit, dzięki zawartemu w sobie błonnikowi. Osoby cierpiące na zaparcia oraz te na diecie odchudzającej powinny częściej niż inni sięgać po świeże lub suszone winogrona.

Mimo że rodzynki są o wiele bardziej kaloryczne od winogron, to zdecydowanie zdrowiej jest zjeść jedno ich opakowanie niż batona czy inną przegryzkę o tej samej wartości energetycznej. Winogrona jak i inne owoce należy zjadać sezonowo, a pora zbiorów tych owoców przypada na jesień, czyli na porę częstych przeziębień. A winogrona właśnie mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe (zwłaszcza te ciemne odmiany), podnoszą odporność organizmu. Do grupy osób, którym zaleca się spożywanie winogron dodać jeszcze trzeba kobiety przechodzące menopauzę, ponieważ bor w nich zawarty pomaga w regulacji kobiecych hormonów. Nie należy też zapominać, że winogrona to witamina A, czyli lepszy wzrok i cera, i przeciwutleniacze chroniące organizm przed komórkami rakowymi. W diecie powinniśmy pamiętać też o produktach na bazie winogron: winach, olejach z pestek, rodzynkach.

Dane wpisu

Data
8 września 2010

Kategoria

Tagi

Zostaw odpowiedź