Zdrowie i Uroda

Darmowe artykuły do przedruku

Witamina c i polifenole

Witamina C i polifenoleW ostatnich latach ciągle zwiększa się poziom zainteresowania witaminami, suplementami i różnymi składnikami zdrowotnymi, głównie pochodzących od roślin. Wiele badań pokazało przecież w wielu przypadkach, iż osoby, które prowadzą dietę, która zwiera dużo warzyw i owoców, pełnoziarniste wyroby ze zboża a także uzupełniające dietę przez suplementy, zdecydowanie rzadziej zapadają na choroby cywilizacyjne, przede wszystkim układu krążenia i patologie przewlekłe.

Poza węglowodanami, witaminami oraz dodatkami mineralnymi to taka zdrowa żywność pochodząca z roślin, ma też krocie innych składników należących do fitofaktorów. Dla naszego zdrowia bardzo ważna jest więc nie tylko witamina C jak to wielu wyobraża sobie i jednak nie wszystko można dostarczyć organizmowi łykając pewne suplementy. Gdy sądzisz, iż zjadanie tylko witaminy C 1000 załatwia sprawę uzupełniania diety to przykro mi lecz jesteś w wielkim błędzie. Zdrowe odżywianie to jest to, o co przecież należy dbać, a przede wszystkim zabiegając o urozmaicenie pożywienia zawierającego odżywcze składniki. Na twoje zdrowie ma wpływ bardzo dużo składników.

Co to takiego te fitoskładnki? To są naturalne składniki chemiczne, które należą do wielu rożnych grup chemicznych, występują one w niemal wszystkich warzywach i owocach. Powodują, że mają one określony kolor, zapach i aromat. Nieraz określa się ich jako witaminy nowej generacji, mimo, że nic w nich nowego. Ochraniają przed rodnikami tlenowymi, chorobami serca, przyspieszonym starzeniem się.

Inspirują one funkcjonowanie enzymów w naszej wątrobie, w wyniku czego niektóre czynniki nie są tak szkodliwe.

Tym niemniej jednak mogą powodować reakcje niekorzystne, przykładowo obniżenie wchłaniania pewnych witamin, w szczególności witaminy B2, A, E, D; uczulenia, swędzenie spowodowane zawartością związków eterycznych.

Niewątpliwie największa grupa fitoskładników są to polifenole, które obok witaminy C oraz E są antyoksydantami. Prawdopodobnie najsilniejszy z nich to rosweratol, który występuje głównie w skórce winogron, orzeszkach ziemnych oraz w czerwonym winie, które jest wytwarzane w warunkach beztlenowych, dzięki czemu uniemożliwia się oksydację polifenoli. Są one w stanie, wespół z witaminami, ochraniać nasz ustrój przed wolnymi rodnikami a potrafią walczyć z bakteriami. W sposób wybiórczy umieją zwalczać komórki nowotworowe jak również blokują funkcjonowanie enzymów które odpowiadają za występowanie przerzutów.

Flawonoidom, które też należą do polfenoli przepisuje się działanie antymiażdżycowe, co oznacza, że wszystkie osoby zagrożone chorobami cywilizacyjnymi zapewne powinni dbać by jadać pożywienie mające w swoim składzie te ważne składniki. Z powyższego wynika więc, że choć suplementy diety, włączając w to kapsułki mające w składzie najlepsze witaminy to dzisiaj konieczność, jednak nie powinno się zapominać by w naszej diecie były zawarte antyoksydanty. Zdrowa żywność to przecież klucz do zdrowia i witaminy oraz suplementy w tabletkach, czy w buteleczkach, choć także ważne, nie mogą zastępować tego co rozumiemy jako zdrowe odżywianie. Wiele osób myśli, że tylko witamina C jest czymś, o co trzeba zabiegać w diecie, a niestety jest to spowodowane niedoinformowaniem i nie wystarczy łykać np. C 1000. Potrzebne są i inne suplementy i (niewątpliwie) odpowiednia, najlepiej personalnie dobrana dieta. Zdrowie to coś, co zależy nade wszystko od ciebie, a od twojej diety przede wszystkim.

There are no comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *