Zdrowie i Uroda

Darmowe artykuły do przedruku

Dieta bezglutenowa – nowa moda czy mus?

Większość z nas na jakimś etapie życia doświadczyło lub doświadczy reakcji alergicznej swojego organizmu, gdyż alergia staje się zjawiskiem coraz powszechniejszym na świecie. Przyczyn upatruje się przede wszystkim w zanieczyszczeniu środowiska, czynnikach genetycznych, złych nawykach żywieniowych, paleniu papierosów, w nadmiernym stosowaniu antybiotyków itp.

 Najczęściej jesteśmy uczuleni na kurz, pyłki roślin, sierść zwierząt lub różne substancje chemiczne. Jednakże większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że równie dobrze może być uczulonym na naturalne substancje zawarte w jedzeniu. Bóle głowy czy migreny, różne problemy gastryczne czy skórne, występują często w powiązaniu z nadwrażliwością na gluten lub z  nie zdiagnozowaną celiakią.

Celiakia to choroba systemu immunologicznego. Pomimo że choroba ma podłoże genetyczne, a więc przechodzi w rodzinie z pokolenia na pokolenie, czasami ujawnia się (uaktywnia) dopiero po wielu latach, a bezpośrednim jej „wyzwalaczem” może być np. przebyta operacja, ciąża i poród, różne infekcje lub silny stres. Osoby z nieleczoną celiakią mają podwyższony poziom przeciwciał w organizmie, czego powodem jest reakcja systemu immunologicznego na dostarczany z pożywieniem gluten. To powoduje ciągłe stany zapalne w organizmie oraz w efekcie, zniszczenia do jakich dochodzi w jelicie cienkim.

Konkretnie, niszczone są tzw. kosmki jelitowe, odpowiedzialne bezpośrednio za wchłanianie substancji odżywczych do krwioobiegu. Gdy substancje odżywcze nie są właściwie absorbowane, organizm zaczyna cierpieć na niedobór witamin i minerałów, a to prowadzi do wielu chorób związanych z ogólnym niedożywieniem. Jeśli nieleczone prowadzą do bardzo poważnych kondycji zdrowotnych, jak uszkodzenie nerwów, upośledzenie organów wewnętrznych i w wyniku tego nawet śmierci.

Do niedawna lekarze uważali celiakię za rzadką chorobę, dotykającą 1 na 5 tys. osób. Jednak najnowsze dane są niestety alarmujące! Ujawniają, że na celiakię cierpi jedna na 133 osoby, z czego większość chorych nawet o tym nie wie. To samo tyczy się osób z nadwrażliwością lub alergią na gluten. Eksperci wskazują, że jedna osoba na 7 cierpi na którąś z tych przypadłości

Wczesna diagnoza jest kluczowa dla osób z celiakią, gdyż można podjąć odpowiednie leczenie, zanim dojdzie do nieodwracalnych uszkodzeń kosmków jelitowych. Zwykłe badanie krwi pod kątem przeciwciał (anty-gliadyna, anty-endomysium i anty-transglutaminozie tkankowej) da nam już odpowiedź i wskaże kierunek dla dalszych testów. 

Dla osób z nadwrażliwością na gluten postawienie właściwej diagnozy jest bardzo trudne i najczęściej  nie dochodzi do niej nigdy. Często są one leczone niewłaściwie na poszczególne objawy. A wystarczy zamiast „trucia” farmakologicznymi środkami doradzić im zmianę diety na bezglutenową, aby doszło u nich do dramatycznej poprawy zdrowia i ogólnego samopoczucia.

Dieta bezglutenowa staje się też coraz popularniejsza wśród osób zdrowych. Jeszcze niespełna 10 lat temu prawie nikt nie znał znaczenia słowa „gluten”, a tym bardziej nikt nie myślał o unikaniu tej substancji w swojej diecie.  Ale dzisiaj menu bezglutenowe powszechnie stosuje również wielu celebrytów z Hollywood, jak np. Gwyneth Paltrow, Rachel Weisz, czy Victoria Beckham, które przyznają się do „bezglutenowego stylu życia”. Twierdzą one, że dzięki temu cieszą się większym poziomem energii i witalności, mają szczuplejszą talię i uda oraz pozbyły się wielu problemów trawiennych (jak np. wzdęcia). I rzeczywiście, jedzenie bezglutenowe ma swoje potwierdzone naukowo działanie, jako pomocne w redukcji wielu dyskomfortów zdrowotnych, również u osób zdrowych.

Jeśli podejrzewasz,  że możesz mieć celiakię lub alergię na gluten, najpierw udaj się do lekarza, aby postawić właściwą diagnozę. Ale jeśli wyniki testów na celiakię będą negatywne a ty dalej cierpisz, spróbuj diety bezglutenowej. To może być alergia lub nadwrażliwość na gluten, a dieta bezglutenowa będzie twoim jedynym ratunkiem!

Więcej informacji na temat celiakii, alergii i nadwrażliwosci na gluten, diety bezglutenowej oraz przepisów kulinarnych oraz darmowy e-poradnik „Sekrety Diety Bezglutenowej” znajdziesz na www.zeroglutenu.com.pl

Magdalena Kaczmarska

There are no comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *