Zdrowie i Uroda

Darmowe artykuły do przedruku

Gdy brakuje cholesterolu?

Gdy brakuje cholesterolu?Do niedawna uważano, iż jedynie chemicznymi lekami jest się w stanie skutecznie obniżyć poziom złego cholesterolu. Ostatnie badania wykazały, iż właściwa dieta wraz z środkami roślinno-mineralnymi bardzo dobrze obniża zły cholesterol.

Aby zredukować cholesterol powinniśmy ograniczyć spożywanie tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, choć nie wolno ich całkiem wykluczać. Jeśli już jemy produkty zawierające tłuszcz pochodzenia zwierzęcego to nigdy nie łączmy ich z cukrem. Potrzebne są nam w tym co jemy, witaminy zwłaszcza witamina e (zawiera ją lucerna siewna) a także tłuszcze nienasycone.

Tak samo istotny jak ogólny poziom cholesterolu, jest stosunek tzw. „złego” LDL, do „dobrego” HDL. Czym większa ilość tego drugiego tym rzecz jasna lepiej. Przyczyny podnoszące wynik złego cholesterolu:

  • papierosy,
  • picie kawy,
  • stres,
  • środki antykoncepcyjne,
  • nieodpowiednia dieta,
  • brak witaminy c i e,
  • mało ruchu.

Na wszystko to możemy wpłynąć, więc jeśli ktoś faktycznie chce, to dość szybko obniży poziom cholesterolu.

Wspaniałym sposobem pomagającym podtrzymać cholesterol na odpowiednim poziomie jest odpowiednia porcja ruchu. Najlepiej byłoby ćwiczyć na świeżym powietrzu. Ćwiczenia powinny odbywać się 4-5 razy w tygodniu, nie za dużej intensywności po 30-60 min. Podczas ćwiczeń wskazane jest także picie napojów bogatych w witaminy i składniki mineralne. Bardzo istotnym czynnikiem poprawnego treningu jest systematyczność. Skuteczniej jest ćwiczyć mniej ale za to o ustalonych porach.

W naszym organizmie nie powinno brakować cholesterolu, gdyż jest potrzebny do mnóstwa procesów koniecznych do życia. Nadmiar jednak jest niezwykle niezdrowy dla serca.

Cholesterol jest wytwarzany przede wszystkim w wątrobie. Niewielka ilość, która zależy od jakości odżywiania, jest także przyjmowana z pokarmem. Normalnie wątroba pomniejsza lub zwiększa produkcję zależnie od jego ilości dostarczanej z pokarmem. Jednakże gdy nie ma go w pożywieniu, wątroba może go wytworzyć całość niezbędnego cholesterolu. Jego powiększona ilość we krwi, znacząco podnosi ryzyko takich chorób jak: zawał serca czy problemy krążeniowe kończyn. Dlatego tak ważna jest witamina e, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.

Zapamiętaj! Nie da się zmienić ilości lat, płci, czy genów, jednak można przyczynić się do zmiany stylu życia, które są w stanie w dużej mierze ograniczyć możliwość chorób serca.

There are no comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *